Sociale media populair bij plaatsen vacatures

By | 18 oktober 2018

Het wordt steeds populairder om vacatures via sociale media te verspreiden. Voornamelijk Facebook en LinkedIn zijn belangrijke platforms. Facebook wordt veelal gebruikt om kandidaten te vinden voor functies van lager of middelbaar niveau. Bij LinkedIn gaat het vaak om functies met een hoger opleidingsniveau. LinkedIn kan daarnaast gebruikt worden om mensen die al een baan hebben toch in beweging te krijgen om te kiezen voor jouw vacature of organisatie. LinkedIn heeft een groot database met werkenden en werkzoekenden.  Sociale media platforms zoals Twitter en Instagram worden daarentegen minder vaak gebruikt voor het verspreiden van vacatures. Werkgevers verwachten dat het plaatsen van vacatures op sociale media platforms een steeds belangrijkere rol gaat spelen bij het invullen van functies. In 2017 gebruikte nog maar een klein deel het grote bereik van de sociale media platforms, in toekomst verwacht driekwart van de bedrijven dit te willen gaan doen. Voornamelijk in een krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om naar nieuwe trends en ontwikkelingen te kijken, zodat het je als (uitzend)organisatie kunt onderscheiden van de concurrentie. Uitzendorganisaties kiezen er dan ook steeds meer voor om bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Het uitbesteden van de backoffice zorgt ervoor dat de intermediair meer tijd heeft voor zijn kernactiviteit: het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *